Who's Flying NOW? Πιλότοι που πετάνε ΤΩΡΑ!!!!

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Συνάντηση... κορυφής για την ασφάλεια,15/2/2015 "ή κάνω την αυτοκριτική μου και πάω"

 Έφτιαχνα το ημερολόγιό μου για αυτήν την εβδομάδα και χαμογελώντας σκέφτηκα πως συμβαίνει πολλές φορές να τρέχουν παράλληλα τόσα πολλά σημαντικά σε
προσωπικό, κοινοτικό και εθνικό επίπεδο…. Αυτήν την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων (ΕΔΑΑΠ) θα γίνει μια μεγάλη συνάντηση όλων των εμπλεκομένων στην “κοινότητα” του Αλεξιπτώτου Πλαγιάς.
Έχουν ενημερωθεί και προσκληθεί σωματεία, εκπαιδευτές, σχολές, η Επιτροπή Αλεξιπτωτισμού Πλαγιάς και η ΕΛΑΟ. Δηλ όλοι. Για να συζητήσουμε για την ασφάλεια. Γιατί τα ατυχήματα μπορεί να συμβαίνουν, αφού σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα ενέχονται ρίσκα και κίνδυνοι που ακουμπούν τα όρια της τυχαιότητας, όμως τόσο οι επίσημες διερευνήσεις όσο και η κοινή μας λογική και γνώση, προσθέτουν κάτι ακόμα: τα συμβάντα, τα ατυχήματα ή και τα δυστυχήματα που συμβαίνουν, έχουν εξήγηση, έχουν αίτια, άρα και μπορεί να προληφθούν και να ελαχιστοποιηθούν. Προφανώς αυτό από μόνο του είναι ένας κοινός στόχος όλης της αεραθλητικής κοινότητας και η παραδοχή πάνω στην οποία όλοι θα δείξουμε το ενδιαφέρον μας και θα κάνουμε πράξη-δοκιμάσουμε, τις όποιες προτάσεις θα υπάρξουν.
Η ανάλυση του προβλήματος έχει γίνει και ξαναγίνει σε πολλά επίπεδα συζητήσεων επίσημων και ανεπίσημων, μεταξύ αθλητών, σε φόρουμ, σε συναντήσεις σωματείων σε ΔΣ λεσχών σε συνεδριάσεις της ΕΑΠ ή και της ΕΛΑΟ.
Όμως η συζήτηση, οι συμβουλές και το ενδιαφέρον ακόμα και κάποιες προειδοποιήσεις ή μέτρα ενώ φυσικά είναι πολύ σημαντικά, δεν φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματικά προς το ζητούμενο.
Γιατί πάντα κάποιοι μπορούν/γουστάρουν/δεν ξέρουν/αδιαφορούν και υπερβαίνουν την πραγματικότητα και τα όρια του αθλήματος αλλά και των κανονισμών και συμβαίνουν ατυχήματα. Μπορεί οι ΕΑΠ -ΕΛΑΟ να εξέδωσαν οδηγία με προειδοποιήσεις προς την ασφάλεια των… αεροναυτιλομένων εδώ και μήνες, αλλά εγώ(κι εσείς ίσως) ακόμα βλέπω εκπαιδεύσεις εδάφους και τάντεμ χωρίς κράνος.
Ημιμάθεια, ατελείς ή παράνομες εκπαιδεύσεις, αυτοεκπαιδεύσεις από το διαδίκτυο,“ζαμάν φου”, “μάστο”  χαρακτήρες, κερδοσκοπία, προχειρότητα, χαλαρότητα των θεσμών, αδυναμία ελέγχου παρατυπιών και τελικά μια συνολική αποτυχία του συστήματος να μας πείσει ότι ή ασφάλεια είναι σημαντική τόσο για να την συζητάμε όσο και για να την κάνουμε πράξη με τις επιλογές μας ΚΑΘΕ φορά που είμαστε στο βουνό! Σαν εκπαιδευτές… πιλότοι…διοργανωτές…. Σε πτήσεις εκπαιδευτικές, διπλές, αναψυχής, αγωνιστικές,,,Χωρίς εκπτώσεις.
Ελλείψει ενός συνολικού πολιτισμού ασφάλειας και αεροναυτοσύνης ως τελική- προσωπική μου πάντα- διαπίστωση, πρέπει να πιάσουμε το νήμα από την άκρη του. Από την εκπαίδευση. Αυτή διαμορφώνει χαρακτήρες και πιλότους.  Η προσδοκία μου από μια τέτοια συνάντηση είναι να ακουστούν όλες οι διαστάσεις του θέματος, να δοθούν φωτεινά παραδείγματα και αντιπαραδείγματα του τι είναι ασφάλεια -τι δεν είναι,(στην πράξη) να ενημερωθούν ΟΛΟΙ για ΟΛΑ.
Μετά από την συνάντηση αυτή, που έχει σχεδιαστεί εδώ και μήνες, κανείς μας δεν θα έχει δικαιολογία.  “Εγώ δεν ήξερα δεν μου είπε κανείς κάτι,δεν είδα, δεν έχει γίνει καμμιά επίσημη καταγγελία…έλα μωρέ τα παραλέτε,,,
Τρόποι υπάρχουν ή τέλος πάντων θα βρεθούν (αλίμονο τόσοι και τόσοι θα φέρουν τις απόψεις τους εκεί!) ελπίζω να υπάρξει και απαραίτητη πρόθεση- να σπάσουμε τα στεγανά-εμπόδια της συλλογικής σιωπής -των κολλητών…. των φίλων….της αρεστής ή αδιάφορης διοίκησης,,, του τι να πω…. δεν ανακατεύομαι… δεν είμαι καρφί…Έχουμε ευθύνη όλοι, από τον απλό πιλότο, την κάθε σχολή.. τον κάθε εκπαιδευτή, από τα σωματεία μας …από την ΕΑΠ και την ΕΛΑΟ. Είτε συνεργούμε , είτε αδιαφορούμε στο να διαμορφώνουμε μη ασφαλές πλαίσιο ή να κυκλοφορούν στις απογειώσεις και πάνω από τα κεφάλια μας επικίνδυνοι πιλότοι, ημιμαθείς, ακατάλληλα εξοπλισμένοι, ανεξέλεκτοι ή  ανεξέλικτοι. Κάντε την αυτοκριτική σας και ελάτε. 
Η πτήση είναι μια υπέροχη κατάκτηση. Θέλουμε να γεμίσουν τα βουνά με παραπεντάδες που πετούν με ασφάλεια, φανατικούς οπαδούς που θα τους έχουμε για πολύ  πολύ καιρό-όχι για λίγο- στον αέρα! 

2 σχόλια:

  1. ...να είστε προσεκτικοί!! Τα ατυχήματα / δυστυχήματα και τα συμβάντα πάντα θα υπάρχουν. Ας μην είμαστε / γινόμαστε παρανοϊκοί. Και αν δεν κάνω λάθος η διαπίστωση της ΕΔΑ ήταν ότι δεν χρειάζεται να έχει κάποιος "άδεια" για να πετάει Π5, απλά να είναι ενήμερος για το πού μπορεί να πετάει (σύμφωνα με το ΦΕΚ). Μην ανοίξουμε άλλα μέτωπα με πρόσχημα την ασφάλεια.

    Kswift

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστα, ανεξιχνίαστος και αινιγματικος είσαι...και πολύ ...ποιητική η τοποθέτηση σου, γιατί δεν ερχεσε την Κυριακή να βάλεις τον οβολό σου στην συνάντηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...