Who's Flying NOW? Πιλότοι που πετάνε ΤΩΡΑ!!!!

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Αεραθλητικά Σωματεία και αγωνιστική δραστηριότητα

Πολύ συχνά οι αθλητές του παραπέντε δεν γνωρίζουν βασικά θέματα που αφορούν το άθλημά τους. Το πιο...αντιπαθητικό κομμάτι της εκπαίδευσης, είναι η ενημέρωση για τα διοικητικά θέματα και τα θέματα των κανονισμών. Αυτό συμβαίνει, ίσως,  εξ αιτίας της αντίθετης φύσης του παραπέντε, σαν ελέυθερη πτήση με μια flexible πτέρυγα και της εκ των πραγμάτων κανονιστικής και δύσκαμπτης διοικησης.

Για να... κοινοτυπήσω, μιας και ασχολούμαι αρκετά χρόνια με τα διοικητικά, θα πω οτι είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε αρκετά καλά όλο το πλαίσιο και τους κανονισμούς στους οποίους υπαγόμαστε, γιατί, ώς γνωστόν, αυτό μας εξασφαλίζει νομιμότητα, ελευθερία δράσης και μια κάποια ασφάλεια, σε ότι κάνουμε ως πιλότοι, χομπίστες ή αγώνων, διοργανωτές, εκπαιδευόμενοι, εκπαιδευτές ή και θεατές του παραπέντε. 

Όλα τα αεραθλητικά σωματεία που καλλιεργούν οποιοδήποτε αεράθλημα, συγκεντώνονται και υπάγονται στην δύναμη της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας ΕΛΑΟ. η οποία με την σειρά της ειναι μέλος της Διεθνους Αεραθλητικής Ομοσπονδίας, FAI και ανήκει στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Το σύνολο των σωματείων κάθε αεραθλήματος, με το  συλλογικό όργανό του, την Γενική Συνέλευση Σωματείων, ψηφίζει ανα 4 χρονια, 5μελή Επιτροπή η οποία συντονίζει τα θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο αεράθλημα και εκπροσωπεί τα σωματεία στην ΕΛΑΟ. Το σύνολο των σωματείων ΟΛΩΝ των αεραθλημάτων, με την Γενική τους Συνέλευση, ψηφίζουν το ΔΣ της Ομοσπονδίας, επίσης κάθε 4 χρόνια. 


Κάθε χρόνο, σωματεία απο κάθε  αεράθλημα προτείνουν, οργανώνουν και εκτελούν,στα πλαίσια των ισχύοντων κανονισμών και νόμων, πανελλήνιους αγώνες με σκοπό πάντα να προάγουν το αεράθλημά τους και να προωθήσουν τους στόχους του αθλητικού και αγωνιστικού πνεύματος. Το σύνολο των αγωνιστικών συναντήσεων  που κάθε χρόνο γίνονται σε όλα τα  αεραθλήματα, αποτελούν την αγωνιστική δραστηριότητα του έτους.

Η αγωνιστική δραστηριότητα της ΕΛΑΟ για το 2008 ανακοινώθηκε απο την Επιτροπή Αλεξιπτωτισμου Πλαγιάς, ΕΑΠ, στο http://paragliding.elao.gr/news/090203.html
Το παραπέντε έχει τους περισσότερους αθλητές και την πιο πλούσια δράση. 

Τα "Ενημερωτικά Δελτία Αγώνα" που στέλνει η ΕΛΑΟ για κάθε αγωνιστική συνάντηση,Αλεξιπτώτου Πλαγιάς, προβάλουν την ιεραρχία: 
Οργάνωση: Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία
Επίβλεψη: Επιτροπή Αλεξιπτωτισμού Πλαγιάς
Εκτέλεση: Αεραθλητικό Σωματείο...ταδε.

Επειδή όμως η μεταμοντέρνα εποχή στην οποία ζούμε έχει την γενικότερη τάση να απομυθοποιεί τις ιεραρχίες και να μελετά την ιστορία στην βάση της δημιουργίας της, τους πρωταγωνιστές της δηλ. θα πω την ιστορία αλλιώς.

Στο Αλεξίπτωτο Πλαγιάς,κάθε χρόνο τα σωματεία, επιστρατεύοντας, όλες τις δυνάμεις τους και σε στενή συνεργασία με Δήμους, Νομαρχίες και γενικά την τοπική αυτοδοιήκηση της περιοχής δράσης και αγώνα,πραγματοποιούν έγκυρους και αναγνωρισμένους αγώνες. 
Η ΕΑΠ επιβλέπει την διεξαγωγή και διευκολύνει το σωματείο που εκτελεί τον αγώνα να εφαρμόζει τους κανονισμούς και διασφαλίζεται έτσι η ομαλή και η σωστή διεξαγωγή τους. 
Η ΕΛΑΟ πρακτικά δεν συμμετέχει. Οικονομικά, έπισης όχι, ειδικά με την οικονομική δυσπραγία των τελευταίων ετών. Η ΓΓΑ χρηματοδοτεί την ομοσπονδία αλλά για τα "παιδιά" , τα σωματεία δηλ., δεν φτάνουν. Έτσι απο το 2005 περίπου, δεν έχει επιχορηγηθεί κανένας επίσημος αγώνας παραπέντε, απ΄όσο γνωρίζω τουλάχιστον.

Kάθε χρόνο ωστόσο η ΕΛΑΟ παρουσιάζει αθλητική δραστηριότητα- και αυτό είναι αποκλειστικά, τα έργα των σωματείων και των αθλητών. Τα σωματεία βάζουν "πλάτη", επικοινωνούν με δήμους και νομαρχίες,  για να υποστηρίξουν τον αγώνα, οργανώνουν και με την εθελοντική εργασία των μελών τους, πραγματοποιούν τα πρωταθλήματα. Οι αθλητές πληρώνουν τα έξοδά τους και όλα γίνονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. 
Το αποτέλεσμα είναι, μέσα σε αυτό το οικονομικά δυσμενές πλαίσιο, όπου το κράτος δεν δύναται να επιχορηγήσει ούτε μια μετάφραση ξενόγλωσσου συγράμματος, η "βάση", τα σωματεία και οι αθλητές, να καταφέρνουν να  αγωνίζονται, να δημιουργούν, να εξελίσσονται,να  προχωράνε εμπρός και να αξιώνουν όλο και περισσότερο το άθλημά τους με την μεμονωμένη ή την συλλογική δράση τους, με σπουδαίες πτήσεις αποστάσεων, προσωπικά ρεκόρ και σπουδαίους αγώνες.
Αυτό είναι το ελληνικό παραπέντε, όλοι εμείς. 
Με δυνατά σωματεία και ενημερωμένους αθλητές μπορεί να πάει ακόμα πιο μπροστά: να προτείνει και να βελτιώσει τους κανονισμούς, να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο και να σχεδιάσει το μέλλον του αθλήματος στην χώρα μας. Στο χέρι μας είναι και σε κανένα άλλο μαγικό χεράκι.

Το  φετινό ελληνικό αγωνιστικό πρόγραμμα του Αλεξιπτώτου Πλαγιάς

http://www.patras-paragliding.gr/agones.html

Καλή επιτυχία σε κάθε προσπάθεια και ασφαλείς προσγειώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...