Who's Flying NOW? Πιλότοι που πετάνε ΤΩΡΑ!!!!

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

FS για την βαθμολόγηση αγώνων αποστάσεων με αλεξίπτωτο πλαγιάς

Το νεότερο πρόγραμμα της FAI για την βαθμολόγηση των αγώνων είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα που προσαρμόζεται άμεσα στις ανάγκες κάθε διοργάνωσης και συνεργάζεται με ελεύθερα προγράμματα αποθήκευσης tracklog.
FS is a collection of software designed to help score a competition for hanggliding and paragliding. It's goal is to help the scorer be as efficient and accurate as possible. FS is written in .NET and currently run only on Windows with .Net 2.0 installed.
FS is sponsored by CIVL and the Norwegian hang and paragliding federation.

Τα Race και CompeGPS είναι πια παρελθόν, δεν χριεάζεται πια να αγοράζεται το πρόγραμμα και να χρησιμοποιείται μόνο απο τους βαθμολογητές στους αγώνες. Το Fs είναι στην διάθεση όλων και τα εκάστοτε σωματεία με τα κατάλληλα επιμορφωμένα άτομα μπορούν να παραμετροποιήσουν και να βαθμολογήσουν τοπικούς τους αγώνες ή συναντήσεις, για εξάσκηση- προπόνηση ή για την κατάρτιση δικών τους- εσωτερικών-αθλητικών πινάκων- αξιολόγηση των επιδόσεων των αθλητών τους. 
Στο σχετικό ιστότοπο της FAI http://fs.fai.org/ υπάρχουν όλες οι σχετικές εκδόσεις και τα απαραίτητα συνεργαζόμενα προγράμματα GPSDumpAs FS only deals with processing existing tracklog-files in GpsDump KML format you will need GpsDump for downloading tracklogs from the gps-devices (or converting existing files from IGC or other formats). Απαιτείται ακόμα η εγκατάσταση των τελευταίων drivers Prolific και Garmin. 
Για την βαθμολόγηση του αγώνα χρησιμοποιείται η τελευταία φόρμουλα FAI Cap 2007Α  http://fs.fai.org/wiki/GAP2007A  Η εισαγωγή των στοιχείων των αθλητών είναι εύκολη και τα CIVIL Ids  κατεβαίνουν αυτόματα απο την db της FAI . Η λίστα συμμετεχόντων μπορεί να είναι απο πριν προετοιμασμένη σε αρχείο xls ή xlt. Για την κατάρτιση της λίστας αυτής είναι πολύ χρήσιμες οι φόρμες εγγραφής που συμπληρώνουν οι αθλητές για να υποβάλουν την συμμετοχή τους στην διοργάνωση.
Σιγά σιγά και στα ελληνικά δεδομένα, χρησιμοποιούνται όλες αυτές οι μορφές διαδικτυακής επικοινωνίας, ο ενδιαφερόμενος αθλητής κινητοποιείται να ενημερωθεί αναλυτικά για τις προυποθέσεις συμμετοχής και εγγραφής του στον αγώνα και επιπλέον δίδεται η δυνατότητα στον εκάστοτε διοργανωτή να προετοιμάζει στον καλύτερο εφικτό βαθμό το scoring του αγώνα- και όχι μόνο φυσικά.
Στην προετοιμασία των στοιχείων του αγώνα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η ασυμβατότητα
των .wpt(compe) .wpt(FS) - Geographical Waypoints. Για την μετατροπή τα .wpt(compe) "ανεβαίνουν" στο GPS, και στην συνέχεια εισάγονται ξανά και αποθηκεύονται μέσω του GPSDump, στην σωστή τους-συμβατή-  μορφή,  .wpt(FS) 
Το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα στον διοργανωτή να χρησιμοποιήσει  πολλές πρόσθετες παράμετρους για την εξαγωγή αποτελεσμάτων που να βαθμολογούν - κατατάσσουν τους συμμετέχοντες βαθμολογικά, ανα ομάδες, φύλλο, ανα σωματείο, χώρα, αλεξίπτωτο, χρώμα ή ότι άλλο επιλεγεί. 
Στους ελληνικούς αγώνες το πρόγραμμα έχει χρησιμοποιηθεί πολύ λίγο, μόνο στα 
Αιόλεια.Φέτος θα γενικευτεί η χρήση του στην βαθμολόγηση του Ελληνικού Πρωταθλήματος 2009.
Η Επιτροπή Αλεξιπτώτου Πλαγιάς, προκειμένου να γίνει γνωστό το νέο πρόγραμμα και φυσικά μετά απο απαίτηση τόσο των διεθνών εξελίξεων όσο και των σωματείων, για την διεύρυνση των εκπαιδευμένων βαθμολογητών, που μπορούν να εργαστούν στους αγώνες,διοργάνωσε μονοήμερο σεμινάριο στις 2 Μαϊου 2009, στις Πλαταιές.
Ήταν ένα καλά οργανωμένο σεμινάριο- δεν πιστέυω οτι έχει ως τώρα κάνει κάτι παρόμοιο η ΕΑΠ- και η εισήγηση και η παρουσιαση επίσης πολύ καλή και αναλυτική. 
Φυσικά χρειάζεται περισσότερος χρόνος και πολύ πρακτική  εξάσκηση των επιμορφούμενων βαθμολογητών σε πραγματικές συνθήκες αγώνων και βαθμολόγησης. Στόχος κατά την γνώμη μου είναι ο πολλαπλασιασμός των ατόμων, όχι που απλά θα ενημερωθούν για το πρόγραμμα αλλά και που θα μπορούν να θεωρούνται έγκυροι βαθμολογητές και να αναλάβουν υπεύθηνα το scoring ενός πρωταθλήματος.
Με το σεμινάριο έγινε μια καλή αρχή και σίγουρα πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν, αλλά πάμε μπροστά. Εύχομαι να ενδιαφερθούν άτομα απο περισσότερα σωματεία, ωστε να διευρυνθεί η χρήση του scoring και σε τοπική κλίμακα για να καλύψει και επιμέρους ανάγκες της αθλητικής δραστηριότητάς των συλλόγων.
Εν αναμονή του αγώνα 
στο Καλέντζι, που θα χρησιμοποιηθεί το Fs επίσημα και θα το δώ και σε πραγματικές συνθήκες, επίσης περιμένοντας το επόμενο σεμινάριο- που θα γίνει μάλλον, τον Ιούνιο- για να  θα δουλέψουμε περισσότερο σε πρακτική βάση....
A day in the life of a scorer -- Useful tips on organizing the scoring απο τον επισημο ιστοτοπο της FAI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...